Kalibrované črevá 91,5m
Ako vybrať tie správne kalibre čriev?
Ak hľadáte prírodné črevá na domáce klobásy orientoval by som sa do kalibrov od 28 do maximálne 36
28/30 a 30/32 - trochu drahšie kalibre ale zato: "o to skorej bude klobása"
32/34 - za mňa ideálny kaliber pre tých, ktorí majú radi suchú klobásu. Po vyschnutí nie je veľmi tenká.
34/36 - Niektoré regióny Slovenska plnia klobásy do tohto kalibru ale podľa mňa skôr tento kaliber už zachádza do kalibru na hurky resp. jaternice
36/38 - Hurky resp. jaternice
Kalibre nad 40 používame na výrobky ako sú špekačky a pod.
Baranie črevá najbežnejšie používané:
20/22 - ideálny kaliber na výrobu párkov
22/24 - doporučujem na tenké grilovacie klobásky veľmi obľúbené pri deťoch " zjedia 3 klobásky ako ocko"
Pri výbere baraních čriev treba brať do úvahy veľkosť plniaceho nátrubku a zvoliť maximálny priemer plniacej trubky 15/16mm.
Baranie črevá majú oveľa tenšiu stenu ako bravčové a sú náchylnejšie na trhanie pri plnení, musíte vedieť odhadnúť tvrdosť plnenia.
Ideálne plniť na plničkách, kde si viete pekne regulovať množstvo plneného diela.
V prípade ak črevá nepoužijete všetky nebojte sa ich odložiť na ďalšiu výrobu:
Len poriadne presoliť ( soľou nešteriť! ) a uskladniť v chladničke alebo mraziacom boxe takto uskladnené Vám bez problémov vydržia aj 1-2 roky