Praganda mäsiarska soliaca a nakladacia zmes pre domáce údené mäsové výrobky je homogénna zmes obsahujúca kamennú soľ, dusitan sodný a cukry, určená pre malospotrebiteľské použitie. Nesmie byť použitá k priamemu dochucovanie potravín bez následnej tepelnej úpravy, pretože obsahuje dusitan sodný. Používa sa pre nakladanie a predúpravu mäsa na údenie a mäsa určeného pre ďalšie spracovanie, napr. do drobných mäsových výrobkov a konzerv. Nakladaním sa mäso konzervuje a získava tak svoju nezameniteľnú červenú farbu. Minimálna trvanlivosť 1 rok od dátumu výroby.
Zamedzuje vzniku butulotoxínu v teleplne neupravených výrobkoch.
Butulotoxín - Je produktom baktérie druhu Clostridium botulinum, a je jedným z najsilnejších bakteriálnych toxínov vôbec. V krajnom prípade môže spôsobiť smrť.
Štítky: