Zmes na výrobu domácej šunky. Soliaca zmes dusitanová.
Zloženie: Soľ (min. 98 %) stabilizátor: dusitan sodný (max. 0,6 %), cukor, škrobový sirup, dextróza. Výrobok môže obsahovať horčicu, glutén, sezam, zeler.
Upozornenie: Dusitanová soliaca zmes sa nemôže používať ako náhrada jedlej soli a nie je vhodná pre priamu konzumáciu.
Hmotnosť: 100g
Použitie: Príprava 1 kg dusenej šunky: 20g rýchlosoli rozpustíme v 200 ml vody, vpracujeme do 1 kg na kocky nakrájaného mäsa, necháme odstáť v chlade 24 – 48 hod., potom mäso vložíme do formy a varíme 1,5 hodiny pri teplote 80°C.
Dávkovanie: 100g rýchlosoli stačí na 5 kg mäsa.
Výživové údaje na 100 g výrobku: Energia 1,3 kJ/0,3 kcal+ Tuky: 0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g; Sacharidy: <0,1 g; z toho cukry: <0,1 g; Bielkoviny: 0 g; Soľ: 96,0 g.
Zamedzuje vzniku butulotoxínu v teleplne neupravených výrobkoch.
Butulotoxín - Je produktom baktérie druhu Clostridium botulinum, a je jedným z najsilnejších bakteriálnych toxínov vôbec. V krajnom prípade môže spôsobiť smrť.
Štítky: